Particulier vastgoed gaat dezer dagen verrassend vlot van de hand. De kandidaat-kopers voelen zich merkbaar opgejaagd door de vraag en de onzekerheid over de toekomst. Geïnteresseerden zetten sneller hun handtekening dan voor de coronacrisis. Ook huurders beslissen gemiddeld sneller dan voorheen.

Sinds 11 mei zijn fysieke plaatsbezoeken weer mogelijk, nadat de vastgoedmarkt acht weken stillag door de lockdown en plaatsbezoeken enkel virtueel konden doorgaan. Grote spelers in de vastgoedsector zagen in de eerste week na de heropstart het aantal verkopen en verhuren zowat verdubbelen tegenover een normale week. Ook bij de kleinere immokantoren draait de business op volle toeren.

Dit zijn de meest opvallende vaststellingen in de vastgoedsector sinds de corona lockdown:

1. Concurrentie onder kopers en huurders leidt tot snellere beslissingen

Door de verplichte coronapauze ontstonden wekenlange wachtlijsten voor plaatsbezoeken. Omdat ze weten dat er na hen nog een heleboel andere belangstellenden volgen, voelen de kandidaat-kopers en -huurders zich opgejaagd wild. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een tijdelijk fenomeen. Het valt nog af te wachten of ook op langere termijn een stijging van het aantal transacties te zien zal zijn.

2. Meer beslissingen op eigen houtje

De snellere beslissingen houden ook verband met de coronamaatregelen. Voor jonge kopers is het klassieke tweede bezoek samen met de ouders er niet meer bij. Volgens de richtlijnen van de immosector wordt het aantal deelnemers tot een plaatsbezoek beperkt tot 2 personen. Ook andere gewoonten gerelateerd aan een bezoek verdwijnen noodgedwongen. Deelnemers aan een plaatsbezoek mogen geen deuren of voorwerpen aanraken. Daardoor worden bepaalde zaken minder opgemerkt door een kritisch oog en laat men geen gras groeien over een finale beslissing.

3. Duurder residentieel vastgoed in trek, ook garageboxen

De economische geschiedenis leert dat sommige beleggers in crisistijd zich op vastgoedinvesteringen richten. Dat heeft twee redenen: de onzekerheid op de beurzen en de lage rente, die hypothecair krediet goedkoop maakt en vastrentend papier minder aantrekkelijk. Ook nu stelt de immosector een grote appetijt bij beleggers vast. Ze laten vooral hun oog vallen op duurder en makkelijk doorverkoopbaar vastgoed, zoals goedgelegen verblijven aan de Belgische kust. Maar ook garageboxen gaan als vastgoedbelegging vlot van de hand.

4. Doorbraak digitale contracten

Een puur virtueel bezoek blijft de uitzondering. Slechts in zeldzame gevallen wordt een aankoop gedaan puur op basis van foto’s en video en zonder fysiek plaatsbezoek. Toch zijn goede foto’s nu belangrijker dan ooit om de minder frequente bezoeken ter plaatse gerichter te kunnen inplannen. En waar de coronacrisis absoluut een versnellende rol in de digitalisering heeft geleid, is bij de ondertekening van contracten. Huurovereenkomsten, opties en compromissen worden nu massaal digitaal ondertekend terwijl fysieke aanwezigheid voorheen de norm was.

 

Om uw vastgoedtransacties zo vlot mogelijk te laten verlopen staat Vastgoedexperts ook digitaal tot uw dienst. Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte voor virtuele 360°tours en professionele vastgoedfotografie of vraag uw EPCs aan in ons online B2B platform.