Er komt heel wat kijken bij de verkoop of verhuur van een woning. Bij verkoopadvertenties is het bijvoorbeeld verplicht om bepaalde info te vermelden. Verplichte keuringen zijn dus zeer belangrijk. We leggen je uit welke keuringen je moet hebben en waarom ze belangrijk zijn.

1.    Keuringen waarvoor je bij Vastgoedexperts terecht kan

Heb je binnenkort een EPC-keuring, keuringsattest van de elektrische installatie of een asbestattest nodig? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Onze experts zijn gekwalificeerd en hebben allerlei opleidingen gevolgd om u op de best mogelijke manier te helpen.

1.1.  EPC-keuring

Deze keuring geeft je een zicht op hoe energiezuinig je pand is. Dit is verplicht per wooneenheid. Dit zijn de woonruimtes die een keuken, badkamer en toilet bezitten (zoals een woonhuis, studio, appartement,…). Heb je al een EPC in je bezit? Dan moet je controleren dat deze niet ouder is dan 2019. Als je dit nog niet hebt, moet je een nieuw EPC laten opmaken voor een bestaande woning. Wil je graag meer weten over deze keuring? Je leest er alles over in onze blog.

1.2.  Keuringsattest van de elektrische installatie

Met dit attest weet de (potentiële) koper of de elektrische installatie aan alle normen voldoet. De uitslag mag zowel positief als negatief zijn. Als het verslag negatief is, moet de koper deze installatie in orde brengen. Er moet dan ook binnen de 18 maanden na verkoop van de woning een herkeuring plaatsvinden. Deze controle moet om de 25 jaar opnieuw gebeuren.

1.3.  Asbestattest

In de loop van 2022 wordt een asbestattest verplicht bij woningen of gebouwen die ouder zijn dan 2001. Totdat deze verplichting wordt doorgevoerd, is het niet verplicht om te vermelden dat er asbest aanwezig is. Tegen 2032 zou iedere eigenaar een asbestattest in zijn/haar bezit moeten hebben. Bij de verhuur van een woning moet de eigenaar een kopie bezorgen aan de huurders.

2.    Keuringen die gebeuren door bevoegde diensten

Voor een bodemattest, postinterventiedossier en gegevens rond overstromingsgevaar kan je terecht bij de bevoegde diensten. Dit is bijvoorbeeld jouw gemeente, een makelaar of de OVAM. Indien je met vragen zit hierover, kan je ons steeds contacteren op  014 89 34 76.

2.1.  Bodemattest

Met dit attest breng je de nieuwe eigenaars van de woning op de hoogte van eventuele bodemverontreinigingen. Zijn er geen gegevens beschikbaar? Dan krijg je een blanco bodemattest. Dit attest wordt meestal aangevraagd door jouw notaris bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

2.2.  Gegevens rond overstromingsgevaar

Als verkoper ben je verplicht om de koper info te geven over het risico op overstroming. Deze informatie moet ook vermeld worden in de verkoopadvertentie. Het wordt achteraf ook mee in de verkoopakte opgenomen.

2.3.  Postinterventiedossier

Dit dossier is verplicht bij woningen die gerenoveerd of gebouwd zijn door een aannemer na mei 2001. Via het postinterventiedossier kan er achterhaald worden welke materialen er in het gebouw zitten en hoe de structuur ervan werd opgebouwd. Dit dossier blijft levenslang bij de woning.

3.    Kort samengevat

Je dient dus heel wat keuringsattesten in orde te hebben als je je woning wil verkopen of verhuren.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan helpen wij jou graag op weg! Neem gerust contact op via:

? 014 89 34 76

? info@vastgoedexperts.com