EPC-keuring weldra verplicht voor gemeenschappelijke delen.

Vanaf 1 januari 2022 is een energieprestatiecertificaat ook noodzakelijk voor de gemeenschappelijke delen van alle gebouwen met twee of meer wooneenheden. Eigenaars of verenigingen van mede-eigenaars riskeren een geldboete als er geen EPC aanwezig is.

Een EPC bij verkoop of verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht. Maar vanaf 2022 moet er ook voor de gemeenschappelijke delen van een flatgebouw een EPC worden voorzien. Die delen omvatten onder meer het dak, de buitenmuren en de vloer. Maar ook de ramen en deuren van gemeenschappelijke ruimtes zoals de inkomhal, gangen en collectieve verwarming- en waterinstallaties en de systemen voor zonne-energie.

NU AL AANVRAGEN

Eigenaars en verenigingen van mede-eigenaars hebben een periode van twee jaar om zich in regel te stellen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, wordt aangeraden de keuring niet uit te stellen. Het EPC van de gemeenschappelijke delen kan namelijk nu al opgemaakt worden en het aantal aanvragen voor deze specifieke keuring stijgt dan ook opvallend.

De 17 gespecialiseerde en professioneel opgeleide energiedeskundigen van Vastgoedexperts bedienen zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel en alles wordt door hen zelf ter plaatse opgemeten. Daarna dubbelcheckt een kwaliteitscontroleur opdat alle afgeleverde EPC’s volledig voldoen aan de door de overheid oplegde normen en aan de eigen hoge kwaliteitseisen die Vastgoedexperts intern oplegt. De keurders geven ook altijd tips en advies rond eventuele energiezuinige renovaties zodat eigenaars hun EPC-score in de toekomst nog verder kunnen verbeteren.

VOORKOM FOUTEN

De kwaliteit van de EPC-keuring bij de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw is belangrijker dan ooit. Die eerste keuring geldt immers als hoofddocument. Het dient als moederbord voor toekomstige controles. Bij een woning kan een eigenaar gemakkelijk een tweede keuring aanvragen, als hij niet akkoord is met het resultaat van de eerste keuring. Bij de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw kan dit niet zomaar. Elke energiedeskundige die nadien een EPC opstelt, moet vertrekken vanaf die eerste keuring. Elke fout kan dus tot potentiële problemen leiden.

Meer info of een EPC-keuring nodig?

Contacteer Vastgoedexperts voor een vrijblijvende offerte op maat.