Het EPC, ofwel energieprestatiecertificaat, geeft jouw woning een energielabel. Je kent ze misschien ook wel van de stickers met de rode, oranje en groene kleurtjes op je nieuwe koelkast of wasmachine. In deze blog gaan we dieper in op wat een EPC nu juist is, wat het inhoudt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is een EPC keuring precies?

Tijdens een EPC keuring gaat men de energieprestatie van jouw woning vaststellen. Hiervan wordt er vervolgens een rapport opgemaakt, dit noemen we het EPC-attest. In dit attest staat de energiescore van de woning vermeld, waaruit je dus kan afleiden hoe energiezuinig de woning is. Op basis van deze scores kunnen kandidaat-kopers of huurders een inschatting maken van de energiekosten.

Is een EPC keuring verplicht?

Een EPC keuring is verplicht als je een autonome wooneenheid verkoopt of verhuurt. Dit zijn de woonruimtes die een keuken, badkamer en toilet bezitten (zoals een woonhuis, studio, appartement,…). Hebben de kamers geen eigen keuken, douche en toilet? Dan is één EPC voor de volledige woning voldoende.

Als je een woning of appartement gaat verhuren, mag je het bestaande EPC hergebruiken zolang het attest niet ouder is dan 10 jaar. Ga je verkopen? Dan mag je geen attest voorleggen dat voor 2019 opgemaakt is.

Hoeveel kost een EPC keuring?

De prijs van een EPC keuring wordt beïnvloedt door verschillende factoren:

  • Type woonruimte
  • Energiedeskundige
  • Regio

Let wel op voor verborgen meerprijzen (bijvoorbeeld indien er geen plan is of indien de oppervlakte groter is dan x aantal m².

Type woonruimte

Hoe groter of hoe complexer de woning is, hoe meer tijd er nodig is om het rapport op te maken.

Regio

Elk gewest heeft zijn eigen energiedeskundigen door de diverse regels en wetten per gewest. Zo betaal je bijvoorbeeld in Brussel gemiddeld 20% meer dan in Vlaanderen omdat Vlaanderen meer energiedeskundigen heeft. In Wallonië betaal je gemiddeld bijna dubbel zo veel.

            Energiedeskundige

De overheid heeft geen vaste prijzen opgelegd voor het opmaken van een EPC attest.

Hierdoor bepaalt de energiedeskundige volledig zelf welke prijs hij aanrekent voor een keuring.

Hoe gaat een EPC keuring in zijn werk?

Je spreekt samen met de energiedeskundige een moment af waarop hij kan langskomen.

Heb je geen bouwplannen? Dan gaat de deskundige jouw woning opmeten. Vervolgens gaat hij het ventilatiesysteem, de verwarmingsinstallatie, de isolatie en de warmwaterproductie controleren.

De deskundige noteert allerlei gegevens die hij achteraf in zijn computersysteem kan invoeren. Hieruit volgt later het definitieve EPC-attest of resultaat.

Wat heb ik nodig om de keuring vlot te laten verlopen?

De energiedeskundige heeft toegang nodig tot alle lokalen van het gebouw, dus ook de eventuele kelder en zolder. Hij moet ook rondom de volledige buitenzijde van het gebouw kunnen.

Daarnaast zijn er nog enkele dingen die ook nog nuttig kunnen zijn:

  • Subsidieaanvragen (vb. renovatie, zonneboiler,…)
  • Bouwplannen
  • Documenten van verwarmingsinstallatie
  • Technische info over de gebruikte bouw- en isolatiematerialen
  • Foto’s gemaakt tijdens het bouwproces
  • Werfverslagen / lastenboeken / vorderingsstaten
  • Overige technische info
  • Eerder opgemaakt EPC-verslag
  • EPB

Hoe lees ik het EPC resultaat correct af?

Op je attest staat zowel een energiescore als een energielabel.

Het lager je getal bij de energiescore, hoe energiezuiniger je woning is. Het geeft namelijk het primaire energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak per jaar weer (KwH/m²/jaar). De gemiddelde score hierbij is 350 en een nieuwbouw mag niet hoger dan 180 scoren.

Het energielabel geeft een letter weer, gaande van A+ tot F. Hierbij staat de A+ voor zeer energiezuinig en de F voor een energievreter.

Let op: een goed geïsoleerd huis met een goed EPC-resultaat kan nog steeds vochtproblemen en lekken hebben.

Worden er controles gedaan op het EPC?

Het Vlaams Energie- en klimaatagentschapoert steekproefsgewijs controles uit. Dit gebeurt op de correctheid van het EPC bij de verkoop of verhuur van een gebouw, alsook op de prestaties en kwalificaties van de energiedeskundigen.

Heb je geen EPC? Dan komt de verkoop of verhuur van de woning niet in gedrang, maar riskeer je wel een geldboete van 500 tot 5000 euro.

Blijkt dat het EPC niet kwalitatief is of dat de energiedeskundige niet aan de voorwaarden voldoet? Dan kan het Vlaams Energieagentschap de EPC’s intrekken en eventueel een boete uitschrijven.

Vastgoedexperts: onze snelle service

Zit je nog met vragen en wil je graag een vrijblijvend gesprek aangaan? Of wil je graag een afspraak maken met één van onze experts voor een EPC keuring? Binnen de 24 uur ligt uw afspraak vast!

Contacteer ons gerust via 014 89 34 76, info@vastgoedexperts.com of neem een kijkje op onze website vastgoedexperts.com