Een woning of appartement verkopen, laat ons eerlijk zijn, de meesten onder ons doen het niet elke dag. Het is een bijzondere gebeurtenis, die meestal een tijdperk afsluit en tegelijkertijd het begin inluidt van een nieuwe start in uw leven. U heeft er alle belang bij de verkoop minutieus voor te bereiden, want het gaat om veel geld. Er komt dan ook heel wat bij kijken. Vaak meer dan wat u op voorhand had gedacht. Geen toeval dus dat de meerderheid van de verkopers er uiteindelijk voor kiest zich doorheen het proces te laten begeleiden door een professional en te verkopen via een vastgoedmakelaar. Erkende vastgoedmakelaars zijn dagdagelijks betrokken bij vastgoedtransacties en weten haarfijn wat te doen om de verkoop in goede banen te leiden. Ze kunnen een sleutelrol spelen bij het vlot afhandelen van een vastgoedtransactie. Dit zijn zes goede redenen waarom verkopers met een makelaar een serieus streepje voor hebben op verkopers die de voorkeur geven aan een particuliere transactie.

  1. Op een erkende vastgoedmakelaar kunt u bouwen

In België zijn professionele vastgoedmakelaars die als zelfstandige hun beroep willen uitoefenen verplicht erkend door het BIV (Beroepsinstituut Vastgoedmakelaars). Die erkenning door het BIV biedt u als cliënt de garantie dat het om een opgeleide professional gaat. Bovendien dienen erkende vastgoedmakelaars zich aan de deontologische regels en de algemene gedragscode van het BIV te houden. Dat is voor u als cliënt een extra garantie dat de makelaar uw persoonlijke belangen op een correcte manier behartigt.

Dankzij z’n opleiding en ervaring is een vastgoedmakelaar goed op de hoogte van de hindernissen, regelgeving, technische details en juridische zaken waar u als verkoper mee in aanraking komt. Als u zich informeert over het thema, dan heeft u daar sowieso voordeel bij, maar nog steeds zult u baat hebben bij het advies van een rasechte professional die u bijstaat met al z’n kennis en ervaring.

  1. Een vastgoedmakelaar verkoopt sneller en aan een hogere prijs

Als u al een optie op een nieuwe woning hebt genomen of zelfs al de compromis getekend hebt, dan wilt u liefst niet talmen en de verkoop van uw oude woning zo snel mogelijk afronden. U wint kostbare tijd als u beroep doet op een vastgoedmakelaar omdat die optreedt als tussenpersoon en vertrouwd is met de administratieve afhandeling van het hele traject tussen koper en verkoper.

Het is reeds bewezen dat panden die via een makelaar verkocht worden sneller verkocht worden dan woningen die tussen particulieren onderling verkocht worden.

  1. Een vastgoedmakelaar neemt de administratie voor zich

De makelaar staat in voor alles wat met de verkoop van het pand te maken heeft: goede vastgoedfotografie, het adverteren van de woning op website, immosites, social media,… het laten opmaken van een EPC, het vastleggen van afspraken met potentiële kopers en de opvolging van die afspraken. Dus bye bye administratieve mallemolen: u wacht gewoon op dat telefoontje van uw makelaar met nieuws over de interesse en eventuele verkoop van uw woning.

  1. Een vastgoedmakelaar kent de juiste verkoop- en onderhandelingstechnieken

Niet iedereen heeft het in zich om goed te onderhandelen en als gewone consument hebt u daar misschien ook weinig ervaring mee. Het gebruik van de juiste onderhandelingstactiek met potentiële kopers kan al snel leiden tot een meeropbrengst van duizenden euro’s. De moeite waard, niet!? De vastgoedmakelaar is een geboren verkoper en stelt alles in het werk om snel een goede koper te vinden voor uw pand, want daar heeft hij uiteraard ook zelf een financieel voordeel bij.

  1. Een vastgoedmakelaar heeft een breed netwerk

De vastgoedmakelaar bouwt op een breed netwerk aan interessante contacten in de vastgoedsector. De makelaar is een graag geziene gast op (sector-)evenementen en toont zich meester in het connecteren met professionals in de sector, bijvoorbeeld andere makelaars, notarissen, banken,… Stuk voor stuk handige contacten om je woning zo goed en zo snel mogelijk te verkopen en eventueel een overbruggingskrediet of aanvullende lening aan te gaan voor de aankoop van een nieuwe woning. Aan een gunstig tarief welteverstaan, doordat uw makelaar kind aan huis is bij deze mensen met wie hij permanent samenwerkt. Als u verkoopt via een makelaar kunt u dus gegarandeerd een graantje meepikken van dat brede netwerk.

  1. Een vastgoedmakelaar heeft een gedegen kennis van de lokale woningmarkt

Een vastgoedmakelaar beklinkt maandelijks wel tientallen vastgoedtransacties in eigen regio, waardoor hij de lokale woningmarkt perfect kent. Zo weet hij als geen ander welke buurt in opmars is, welke straten een minder goed imago hebben, actuele trends in het regionale vastgoed, het budget en de wensen van elk type koper,…

De makelaar is dus goed geplaatst om u een realistisch advies te geven over een haalbare verkoopprijs alsook over de termijn waarop de verkoop zich zou kunnen voltrekken. Door de kennis die de makelaar heeft over de lokale markt zit hij ook in een uitstekende positie om het beste uit de verkoop van uw woning te halen en daar uiteraard zelf ook de vruchten van te plukken.

Uiteraard is deze opsomming van voordelen van verkopen via een vastgoedmakelaar niet limitatief. Een huis of appartement aan- of verkopen via een vastgoedmakelaar die door BIV erkend is, biedt u nog talrijke andere voordelen. Kies echter de juiste vastgoedmakelaar want net zoals bij ieder ander beroep hebben ook makelaars hun eigen niche of specialisatie waardoor de ene makelaar net iets minder geschikt is dan de andere voor uw specifieke vastgoedproject. Laat u dus goed informeren, durf vragen te stellen en kijk of het klikt alvorens te bepalen met wie u uiteindelijk in zee gaat voor de verkoop van uw woning!